Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Lezing over de laatste bewoonster van kasteel Brederode in de vorm van een performance.

Kasteelvrouwe Yolande van Lalaing uit de 15de eeuw komt tot leven in een performance van Carla van den Berg op woensdag 30 november in Huis van Hilde. Carla kruipt  als re-enactor letterlijk in de huid van deze bijzondere vrouw. Bezoekers krijgen zo de kans de geschiedenis van de laatste bewoonster van kasteel Brederode een beetje te herbeleven. De lezing is de laatste in een reeks over de geschiedenis van de familie Van Brederode.

Yolande van Lalaing (1422-1497) was de laatste adellijke kasteelvrouwe die op Kasteel Brederode heeft gewoond. Carla van den Bergh kruipt in de huid van Yolande en gunt bezoekers een kijkje in haar leven. Yolandes levensloop is niet los te zien van die van haar echtgenoot Reinoud II van Brederode,  de negende heer van Brederode en een van de belangrijkste Hoekse leiders in die tijd.
Yolande was een sterke en ontwikkelde vrouw met een kleurrijk maar ook tragisch leven, mede veroorzaakt door politieke ontwikkelingen en de strijd om de voogdij over haar kinderen na het onverwachts overlijden van haar man in 1473. Ze was de eigenaresse van het prachtige Getijdenboek, bekend als ‘The Book of Hours of Yolande de Lalaing’. Het getijdenboek staat vol met Brederode-heraldiek en emblemen (zwijnskoppen en brandende takken).
Carla van den Berg is deskundige op het gebied van Yolande de Lalaing. Ze is werkzaam als ondernemer in de reiswereld.

Yolande van Lalaing, lezing Huis van Hildeperformance lezing Brederode

Informatie

  • Locatie Huis van Hilde, aanvang 20.15 uur, einde 22.00 uur
    (zaal open vanaf 19.30 uur)
  • Kosten € 7,50 euro per lezing
  • Inschrijving: backoffice@huisvanhilde.nl

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet