Huis van Hilde
NL EN DE
Huis van Hilde
Overzicht Nieuws

Vandaag is de tentoonstelling ‘Duiken in Details’ over het Palmhoutwrak in Museum Kaap Skil geopend. Dat gebeurde met de onthulling van fragmenten van een uniek oosters tapijt.

De opgedoken zijden jurk uit de zeventiende eeuw, die in april bij Kaap Skil werd gepresenteerd, heeft concurrentie gekregen. Bij het Palmhoutwrak in de Waddenzee werden door duikers van Duikclub Texel ook delen van een oosters tapijt gevonden. Wetenschappers Ebeltje Hartkamp-Jonxis en Hillie Smit waren lyrisch toen zij ze onder ogen kregen en het eerste onderzoek deden: “Alsof je de resten van een schilderij van Rembrandt voor je op tafel hebt liggen”. De tapijtfragmenten zijn tot half februari 2017 te bewonderen in Kaap Skil, in de vandaag geopende tentoonstelling ‘Duiken in Details’.

Het Lahore-tapijt

Het exotische tapijt laat bloemdessins en dieren zien, waaronder een indrukwekkende leeuw die een koe aanvalt. Kunsthistorici Hartkamp en Smit hebben, in samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, een eerste inventariserend onderzoek uitgevoerd naar het materiaal, de weef- en knooptechniek, kleuren en motieven van de dertien tapijtfragmenten. Zij achten het mogelijk dat het tapijt is vervaardigd in Lahore, de Pakistaanse stad gelegen aan de grens met India, en stamt uit het tweede kwart van de zeventiende eeuw. Hoewel oosterse tapijten met exotische motieven zeer in trek waren in de Gouden Eeuw, zijn er nauwelijks tapijten met soortgelijke dierfiguren uit die tijd bewaard gebleven.

Expositie-Duiken in Details (c) Kaap Skil

Net als de eerder gepresenteerde objecten bevestigt deze tapijtvondst opnieuw het unieke karakter van de lading van het Palmhoutwrak. Na half februari zijn de tapijtfragmenten voorlopig niet meer zichtbaar voor publiek. Ze worden verder onderzocht en overgebracht naar Huis van Hilde in Castricum, het archeologiecentrum van Provincie Noord-Holland.

 

Cookie beleid

Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op je computer. Door deze site te gebruiken accepteer je de voorwaarden en privacy beleid. Bekijk de proclaimer.

Ik accepteer Ik accepteer niet